Árnyékolástechnika felsőfokon!

Keresés

A tartalomhoz

Kűlső árnyékolók

Index Oldal

Napellenzők; napernyők; naphálók; napvitorlák; télikert árnyékolók; speciális egyedi árnyékolók; redőnyök; alumínium zsaluziák; zsalugáterek, mind az épületek homlokzatán, nyílászáróin, kívül, illetve a külső tereken helyezkednek el.

Külső árnyékolók legfőbb feladata: a nyílászárókon, vagy felettük elhelyezve megakadályozzák, meleg, napsütéses időben a belső helyiségek túlmelegedését. Rendkívül fontos, hogy az árnyékolók ezzel csökkentik a ma divatos légkondicionáló berendezések energiaigényét, illetve ki is válthatják azokat. Az árnyékolókkal szabályozhatjuk belső tereinkben a fényviszonyokat, megteremtve a munka optimális elvégezhetőségét, biztosíthatja otthonunkban az ellazulást és minden körülmények közt javítja közérzetünket. A külső árnyékolók egyben csökkentik hideg időben a fűtési energia felhasználását, mivel megakadályozzák a hideg bejutását és ugyanakkor a meleg kiáramlását.

Fontos díszítőelemei épületeinknek: A külső árnyékolók meghatározhatják megjelenését, egyedi karaktert adhatnak nemcsak az épületnek, de környezetének is.

Fontos reklámhordozók: A külső árnyékolók, leginkább a napellenzők, napernyők színeikkel, formájukkal, rajtuk elhelyezett reklámokkal nemcsak a terek jobb kihasználhatóságát biztosítják, de egyben fontos gazdasági jelentőségük van. Napellenzővel, napernyővel árnyékolt teraszok, kerthelységek vonzzák a megpihenni, hűsölni vágyókat! Kellemesebb egy ételt, vagy italt napellenzők, napernyők árnyékában elfogyasztani, vagy csak megpihenni, beszélgetni, mint árnyékolók nélkül a tűző napon.

Az árnyékolók egészségünket is védik, mivel megszűrik a nap káros sugarait!


Napellenzők:

Külső árnyékolók, melyek más-más konstrukcióval, de azonos céllal gyártótól függően más - más fantázianéven készülnek. A napellenzők sokrétűen alkalmazhatók, elsősorban teraszok, de lakások, irodák hővédelmét is biztosíthatják, azáltal, hogy a napsugarak nagy részét már a kültérben megszűrik. Megjelenésükkel, kialakításukkal és működtetésükkel magas színvonalon alkalmazkodnak a modern épületek mai igényeihez, illetve a műemlékek hangulatához. Üzlethelyiségek és vendéglátóegységek nagy hatékonyságú reklámhordozója lehet meghatározó színeivel, rajta megjelenő felirattal, logóval.

Ponyvaszínével eleganciát, vidámságot egyediséget közvetíthet célközönsége és a külvilág felé. Legelterjettebb csoportja a csuklókaros napellenzők, melyet hibásan, de sokan Rollflexként ismernek. Előnyük, hogy betekert állapotban a homlokzaton kis helyet foglalnak el, nincsenek a térben állandóan megjelenő fix vázak. Kitekert állapotban viszonylag nagy teraszok is jól árnyékolhatók. Sok esetben az árnyékolandó terasz nagysága, vagy a homlokzatra történő szerelhetőség hiánya külön tartószerkezettel gyártott és arról jobbra balra kitekerhető, sátor elrendezésű napellenző telepítését teszi szükségessé.

A csuklókaros napellenzők szélterhelhetősége, viszonylagosan alacsony. Kisebb árnyékolók készülhetnek a falra szerelt, arról lebillenő karokkal, karok nélkül, rolettaszerűen leengedhető és kiakasztható textillel. A napellenzők közt is található nagyobb szélterhelhetőségre és több csapadékra tervezett. Megjelenésükkel, egyedi formavilágukkal különleges igényeket elégítenek ki az extrudált alumínium vázas búraernyők, melyek készülhetnek becsukható és fix merevítésű szerkezettel. A pergola rendszerű árnyékoló fix alumínium vázszerkezettel és betekerhető ponyvával, nagy kinyúlásával ideális megoldás lehet nagyobb, szelesebb teraszok árnyékolására, csapadék elleni védelmére, beleértve a kerti bútorok ( rendezvények ) védelmét is.

Elterjedt a fix acélszerkezetre történő fixen rögzített ponyva is. Ennek is van a mai korhoz illő, impozáns egyedi formákat is megvalósítható textile és technikája. Meg kell említeni a rendkívül divatos és hasznos télikertek külső napvédelmét, mely magas színvonalú kétoldalt megvezetett, tokozott árnyékolóval, rendkívül jó hatásfokkal megoldható. A napellenzők egyes típusai készülhetnek oldalsó megvezetéssel, védőtetővel, vagy tokozott kivitelben, de mindre érvényes, hogy nem viharállók!

Redőnyök:

A redőnyök rendkívül sokoldalú termékek. Az ablakok védelmét elsősorban redőnnyel kívánják a legtöbben megoldani. A redőny az épület homlokzatának meghatározó eleme, hő és mechanikai védelem mellett színeivel esztétikai funkciója is meghatározó.
Két fő csoportja

műanyagredőnyök - üreges műanyaglamellákkal
alumínium redőnyök - hő és hangszigetelt alumínium lamellákkal
A redőnyök nagy előnye, hogy viharállók.

Télen a redőny hatékonyan védi a lakás hőjét, nagymértékben csökkentve a fűtési költséget. Nyáron a redőny a kívülről bejutó hő ellen véd, biztosítva a lakás elfogadható hőmérsékletét, növelve a komfortérzetet.

Zsaluzia:

Az épületek üvegfelületein nagymennyiségű hőenergia és napfény jut a belső helyiségekbe. Az elviselhető hőmérséklet és a légkondicionáló berendezések túlzott energiafogyasztásának megakadályozása érdekében a külső árnyékolók biztosítják a leghatásosabb árnyékolást, akár a hő 80-90% - t is kizárhatjuk segítségükkel. Irodák, lakások, intézmények esetében fontos lehet a hővédelem, árnyékolás mellett a panoráma megőrzése a külső térrel, mint látvánnyal való kapcsolat.
A lamellás árnyékolók, zsaluziák, mind az árnyékolást, mind a külvilággal a kapcsolatot biztosítják. Az új épületeken sok helyen különböző fixlamellás árnyékolókat terveznek és építenek a homlokzatokra. A lamellás külső árnyékolók legelterjettebb változata az alumínium zsaluzia. Korszerű épületeken az egyik legmegfelelőbb árnyékoló. Lamelláinak dőlésszögének beállításával lehetővé teszi a legoptimálisabb hő és fényviszonyok kiválasztását.

Véd a káros sugárzás ellen, ezzel védi helyiségeinkben elhelyezett értékeinket is. Nem légkondicionált helyiségekben az árnyékolás mellett biztosítja a levegő cseréjét is. Homlokzaton történő elhelyezésével, lamelláinak színével az épület meghatározó elemévé válik, kiemelve az épület jellegét. Különböző szélességű, lakkozott alumínium lamellákkal készülnek, feszítőszálas, vagy extrudált alumíniumprofilos oldalsó megvezetéssel. Az alumínium oldalvezetőkkel viszonylag nagy szélterhelést tudnak elviselni, de nem viharállók. A vihar okozta károsodás megelőzésére motorral, vezérléstechnikával egészíthetők ki. Légkondicionáló esetén a redőny lehetővé teszi annak energiatakarékos üzemeltetését. Külső zajoktól, védi az ablakot az esőtől, rongálástól. A redőny nem teljesen zárásig leengedett állapotban szűrt fényt enged a lakásba, de a nagy hőt és nem kívánt betekintést kizárja. A redőnyök a mai napig a betörésvédelem fő eszközei. A mai kihívásoknak megfelelően biztonsági redőnyök is készíthetők. Lamelláik ( páncélzatuk ) és páncélzatmegvezető lefutói hatásos védelmet nyújtanak a behatolási kísérletek, feszítgetések ellen. Biztosító társaságok figyelembe veszik meglétét.

Lehetőség van utólagosan elhelyezett, külső tokos redőny beépítésére. Az utóbbi években jogosan és ésszerűen elterjedt az előre betervezett, beépített redőny. Több gyártó a redőnyeit, árnyékolóit rendszerben kínálja. " System " A redőnytokok és beépítésük a rendszereknek megfelelően változatos, ha lehetőség van rá javasolt az épület a nyílászáró tervezésénél ezeket figyelembe venni. A redőny további felhasználási területe a redőnykapu, személy és vagyonvédelmi elektrónikus rendszerrel, melyet általában garázsok zárásásra használnak. A redőnyök a mai elvárásoknak megfelelően a kézi működtetés mellett, motorral is működtethetők. Vezérlésük egyedi igény szerint megvalósítható

Szúnyogháló:

A szúnyoghálók nélkül ma már nehéz elképzelni lakást, nyaralót. A szúnyogháló élelmiszerbiztonsági szempontból nélkülözhetetlen, éttermek, konyhák, élelmiszerraktárak ablakain. Az emberi tartózkodásra kialakított helyiségek, irodák ablakaira is célszerű szúnyoghálót szerelni, mely biztosítja a kellemetlen rovarok kizárásával a zavartalan munkavégzést. Az igények szerint többféle szúnyogháló közül választhatunk. Kaphatók nagyon egyszerű, a nyílások kereteire, belülről, öntapadóval rögzíthető szúnyoghálók.

Az igazi megoldást a korszerű szúnyoghálók jelentik, újabb és újabb fejlesztésekkel. A korszerű szúnyoghálók anyaga leginkább sűrű szövésű üvegszálás szövet, mely biztosítja a helyiség légcseréjét is. A szúnyoghálók kerete, tokja legtöbbször alumíniumprofil, de létezik műanyagkeret is. Különböző igények és helyszín adta lehetőségnek megfelelően több szúnyogháló típus közül lehet választani. Fix keretes szúnyogháló a nyílászáró keretére rögzítve. Egyes esetekben levehető is lehet. Az ablakokra szerelve a föntről tokból, rugós működtetéssel lehúzható, két oldalon megvezetett szúnyogháló ideális megoldást kínál.

Az ajtók szúnyoghálóval történő ellátására több féle szúnyoghálót kínálnak a gyártók. A hagyományosnak tekinthető rendszerben működő, zsanéros nyílószárnyas szúnyogháló ajtó, egy és kétszárnyas kivitelben. Az oldalra eltolható keretes szúnyogháló. Általában fix résszel rendelkező tolóajtók elé. Az oldalsó tokból rugós működtetéssel, alul, fölül megvezetett, oldalirányban elhúzható szúnyogháló, egy és kétszárnyas kivitelben. Lehetőség van oldalirányban harmonikaszerűen összezáródó szúnyogháló ajtók elhelyezésére, melyekkel az előzőeknél nagyobb szélességben biztosítható a rovarok elleni védelem.

Napernyő:

A napernyők egyedi hangulatukkal különleges színfoltot biztosítanak. A napernyők éttermek teraszán, intézmények udvarán, közterületen és otthonunk kertjében egyaránt jelen vannak, kellemessé téve az ott tartózkodást. Műemlék jellegű helyszíneken a napernyők nem igénylik sem a homlokzatra, sem az aljzathoz történő fix rögzítést, ezzel megóvva az épületeket és díszburkolatokat. Természetesen a napernyőt is lehet fixen rögzíteni, ha erre igény és lehetőség van. A napernyők anyaga, mérete, formája, működtetése rendkívül sokféle. A napernyő legismertebb formája a középső oszlopról esernyőszerűen nyíló textília. Ezek a napernyők lehetnek kerek, négyzet, téglalap formájúak és méretük is változatos.

Megjelentek olyan napernyők melyek tartószerkezetei nem középen helyezkednek el, hanem oldalt, így ernyőrészük alá akadálymentesen helyezhető el asztal és szék. Találkozhatunk olyan megoldással, hogy egy tartószerkezetről négy darab napernyő nyílik. Biztosan jelennek meg még érdekes és mutatós napernyők a jövőben is.

Napháló:

A naphálók egyre kedveltebb árnyékolók. A napháló ideális árnyékoló lehet munkahelyeken és lakásokban. A napháló kiviteltől és textiltől függően kerülhet a nyílászárókon belülre a belső térbe, vagy kívülre, mint kültéri árnyékoló. A naphálók hatékony árnyékolók. A naphálók lyukacsos textilei, különböző sűrűségűek lehetnek. A naphálók előnye, hogy az árnyékolás mellett biztosítják a külvilággal a kapcsolatot. Szórt fényt biztosító nagyobb lyukakkal rendelkező napháló árnyékolás mellett is megőrzi a panoráma élvezetének, illetve zavartalan munkavégzés lehetőségét.

A napháló rolettaszerűen fölső hengerről legördülő textil. A napháló külső árnyékolóként megvezetve készül, feszítőszállal, vagy alumíniumprofillal. A napháló tokozott típusai szerkezetük és textileik színével öltöztetik az épületek homlokzatát, különleges hangulatot nyújtva a szemlélőnek. A naphálók működtethetők kézzel, vagy motorral, utóbbiak vezérlése korszerűen az igényeknek megfelelően megoldható.


<<Vissza a főoldalraNyitó oldal | Rólunk | Termékeink | Reklámanyagok | Referenciák | Partnereink | Árajánlatkérő | Akciós Termékeink | Galéria | Oldaltérkép

,

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe